ABPM

24 órás vérnyomás monitor

Sok beteg a rendelőben a jogosítványhoz szükséges vérnyomásméréskor döbbenten és hitetlenkedve tapasztalja, hogy a vérnyomása ismételten, mindkét karon mérve is magas. ( "Nekem mindig alacsony szokott lenni!"  - "Es mikor mérték utoljára?" -Hát 5 éve, mikor a jogosítványt hosszabbíttattam")  Ilyenkor kell megmérnem a saját vérnyomásomat (így szerencsére én rendszeresen ellenőrzöm az enyémet), hogy meg tudjam mutatni, nem a mérő a rossz (csak az évek és a kilók szaladnak el könnyen). Ezekben az esetekben a mért értéktől függően javaslom az otthoni mérések végzését. Ha ezek alkalmával is magasabb értéket mér a beteg, akkor a vérnyomáscsökkentő kezelést meg lehet kezdeni.

Ha azonban az otthoni mérések rendre 130/80 körüliek, és a "rendelői stressz" hatására pl. 160/100, akkor érdemes feltenni a 24 órás vérnyomás monitort, hogy kiderüljön, a mérések hány százalékában fordul elő magasabb érték. Általában ilyenkor igazolódik a kezelendő hypertonia, aminek a fennállását könnyebb elfogadni, ha a szemünk előtt van kb. 80 mérés eredménye.

A vérnyomás monitor használata ezen kívül a kezelt, "beállított" vérnyomás esetében is javasolt, még jó otthoni értékek esetén is évente. 

Különösen javasolt akkor, ha az otthon és rendelőben mért értékek jelentős eltérést mutatnak. 

Kérem, hogyha az előjegyzés után mégsem tud eljönni a megbeszélt vizsgálatra, telefonon vagy emailben értesítsen, hogy az eszközt másnak kiadhassuk!