Obezitás

Mi az elhízás?

A szervezett raktározott zsírszövetének felszaporodásávaal jellemezhető krónikus betegség. A gyakorlatban a testtömeg index (BMI=body mass index) segít megállapítani a határokat.

Mi a BMI?

A testtömeg és a méterben mért magasság négyzetének a hányadosa.

Normál testsúlynál a BMI 18,5- 24,9 között van.

Túlsúlyról beszélünk 25-29,9 közötti BMI-nél

Elhízás: ha a BMI 30, vagy e feletti

Abdominális/centrális obezitás

A megbetegedések kialakulásával leginkább a hasi típusú (alma) elhízás van összefüggésben. Mértékét a haskörfogat mérésével határozhatjuk meg.

Normál értéke: nőknél 80 cm alatt, férfiaknál 94 cm alatt.


Az elhízással összefüggő betegségek

A kardiovaszkuláris (=szív-érrendszeri) és a rákos betegségek gyakorisága is nő az elhízással. RR= relatív kockázat, ami megmutatja, hogy egy betegség kockázata hányszorosa a nem- elhízottakénak

RR 3 feletti: A magasvérnyomáson és a 2-es típusú cukorbetegségen kívül az emelkedett koleszterin, az epebetegségek, a zsírmáj kockázata jelentősen emelkedett.

RR 2-3 közötti: Az iszkémiás szívbetegség, stroke, köszvény, valamint a kopásos ízületi megbetegedések (artrózis), sérvek és légzőszervi problémák tartoznak ide.

RR 1-2 közötti: rákbetegségek (emlő, méh, vastagbél), csökkent termékenység, policisztás ovarium, visszeresség, váz- és izomrendszeri problémák, derékpanaszok

Az elhízás kezelésének alapelvei

Az elhízás kezelése és gonozása jóval többet jelent, mint maga a súlycsökkentés. A kezelés célja az általános egészségi állpot javítása, a kockázati tényezők felismerése, szövődmények kezelése. Az étrend módosításával, a fizikai aktivitás növelésével a fenti célok általáában már mérsékelt testtömegcsökkentéssel is elérhetők ( a testtömeg 5-10%os csökkentése). Az agresszív testtömegcsökkentő ketzelés bizonyos esetekben számos veszéllyel járhat.

Étrend: Állandó testtömegű beteg esetében elégséges a korábbinál 15-30%-kal csökkentett energiabevitel. Az energiabevitel mellett figyelemmel kell lenni a tápanyagösszetételre is. Kerülni kell a gyorsan felszívódó, magas glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztását. A Magyar Obezitológiai Társaság a low-calorie- low-carb - high-protein diétát javasolja irányelvében. Magyarul: alacsony kalória, alacsony szénhidrát-tartalom és magasabb fehérjetartalom. Férfiaknak 1500, nőknek 1200 kcal  tartalmú étrend javasolt. Hasznos segítség a www.kaloriabazis.hu

Kognitív viselkedésterápia: Módszerei segítséget nyújthatnak az elhízás kezelésében. Ez több tényezőből állhat ( diétás napló, étkezési kontroll módszerek, relaxációs technikák), ebben célszerű tapasztalt szakember segítségét kérni.

Fizikai aktivitás növelése: Az elhízás kezelésében alapvető fontosságú, az általános egészségi állapotra is kedvező hatást gyakoorol. A visszahízás megelőzésében is szerepe van a rendszeres testmozgásnak. A fizikai aktivitás megtervezésekor fontos ennek fokozatos és egyénre szabott bevezetése. Kardovaszkuláris vagy egyéb krónikus betegségben szenvedőknél - ha a sétánál kifejezettebb fizikai aktivitást akar végezni - fel kell mérni a terhelhetőséget, illetve a mozgást korlátozó esetleges kísérő betegségeket.

A fizikai aktivitás kedvező hatásai  

1. Csökken az abdominális zsírszövet mennyisége, nő az izom- és a csonttömeg 

2. Mérsékli a testtömeg-csökkenés által előidézett nyugalmi anyagcsere visszaesést 3. Csökken a vérnyomás, javul a glukóz tolerancia, az inzulin szenzitivitás és a lipid profil 

4. Javul a fizikai teljesítőképesség 

5. Nő a diéta megtartására a compliance és pozitív hatású a hosszú távú testtömeg megtartásra 

6. Jobb közérzetet biztosít, továbbá javítja az önbecsülést 

7. Csökkenti a feszültséget és a depresszió lehetőségét 

Pszichés támogatás 

Fel kell ismerni azokat az állapotokat ( pl depresszió) amelyek a sikeres fogyást veszélyeztethetik. Az elhízott pszichés támogatása és/vagy kezelése alapvető fontosságú, bizonyos esetekben pedig pszichológus közreműködése is szükséges lehet.

Gyógyszeres és sebészeti kezelés

A gyógyszeres kezelés lehetőségei korlátozottak, minden esetben a beteg kezelőorvosával konzultálva (annak jóváhagyásával/javaslatával) kezdhet csak gyógyszeres kezelést. Az alternatív kezelések htásossága nem bizonyított.

Sebészi kezelés 40 feletti BMI, ill. kísérőbetegségek esetén 35-40 közötti BMI-nél jön szóba, amennyiben a hagyományos fogyókúrák eredménytelenek voltak. A műtéti előkészítésben multidiszciplináris együttműködés szükséges.

Összefoglalás 

Tekintettel arra, hogy az elhízás recidíváló, krónikus betegség, kezelésének, gondozásának - hasonlóan a más krónikus betegségekhez - élethosszig kell tartania. Természetesen a legjobb lenne az elhízás megelőzése, de ha már kialakult a betegség, akkor az egyes ellátási szinteken fel kell a betegek figyelmét hívni a hosszútávú kezelés és gondozás fontosságára. Ebben a háziorvosnak van az egyik legfontosabb szerepe, aki a betegséget felismeri, a szükséges vizsgálatokat elvégezi, szükség esetén a beteget tovább irányítja a magasabb szintű ellátó helyek felé.

Forrás: Az elhízás kezelésének szakmai és szervezeti irányelvei (2012) A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság állásfoglalása és ajánlása Szerkesztette: Dr. Simonyi Gábor Dr. Pados Gyula Dr. Bedros J. Róbert