Rendelési idő 


hétfő                   15-19
kedd                    7-11 *   

szerda                 15-19

csütörtök            7-11 *

péntek                 7-11 *   

                                           

  * 7-8: oltások                                                                            

Rendelés áprilisban


Egy kis húsvéti szívmelengető: itt...

- A Covid-fertőzésre gyanús esetek nem hagyják ki a hétvégét, így a mobil számom (06/202113825) ekkor is elérhető, telefonos tanácsadást, illetve a mintavétel megrendelését tudom intézni.

- Áprilisban sincs se továbbképzés, sem szabadság...csak oltás, járvány, oltás, járvány....

A telefonos konzultáció továbbra is ajánlott minden olyan esetben, ami csak megbeszélést, és nem személyes találkozást igényel.

Ha Önnek személyes találkozást, illetve vizsgálatot igénylő panasza van, továbbra is csak telefonos előjegyzés után, pontosana megbeszélt időpontra lehet jönni, természetesen maszkban :).

A lejárt Jogosítvány a veszélyhelyzet után még 60 napig érvényes, így nem kell hosszabbítani.!

Ha Önnek az esedékes táppénzes lapra, igazolásra, beutalóra van szüksége, telefonáljon!
A megnövekedett adminisztrációs terhek miatt a kért recept, beutaló, igazolás stb. 2 munkanapon belül készül el, ill. tudjuk elküldeni. (sürgős eset kivételével)


Ú J !  Ingyenes antigén gyorsteszt praxisunk tünetes betegei számára


 A tünetes, praxisunkba tartozó  betegeknek telefonos jelentkezés után, amennyiben saját autóval el tudnak jönni a rendelőhöz (az autóból nem kiszállva), az antigén gyorsteszt vizsgálatot ingyenesen elvégzem. 

Így pozitív esetben a kezelést azonnal meg lehet kezdeni, nem kell a mentőre várni,  és csak a negativ gyorsteszt esetén van szükség további (PCR, mentők általi) vizsgálatra.

Ezt a lehetőséget egy kedves mecénás betegünk  biztosítja. Segítségét köszönjük!

Eddig csak a gyorsteszt önköltségi árának megfizetése (4000-4800 ft között) után volt módomban elvégezni a vizsgálatot. (Itt is jelzem, hogy a Levendula Home-ban térítés ellenében végzett antigén-gyorsteszt vizsgálatot, és a magánrendelésemet is szüneteltetem.)

Oltás - melyik vakcinával?

Hogy állunk?

Praxisunk betegeinek (nem a regisztrált, hanem az összes) 49,8%-a van beoltva (04.16-án), összesen 918-an (plusz a hétvégén és hétfőn még kb.80-90 fő)

A mai (04.16.) listán 9 60+ beteg szerepel (3 újonnan regisztrált). 18-59 éves 296, 40 év alatti ebből  191.

Az, hogy ki, milyen oltást kér/kap, az hasonlóan sok más egészségügyi szituációhoz, orvos és beteg közötti konszenzuson alapul. Az orvos a beteg állapotának ismerete, kikérdezése után az aktuálisan elérhető vakcinák közül ajánlja fel, ami az adott beteg számára adható. Aki ezután a rendelkezésére álló információk alapján elfogadja, vagy visszautasítja az oltást. . Ezt sajnos legtöbb esetben a média szolgáltatja. (és ekkor hallom a telefonban: -"mama, jó nekünk az asztrazeneka?" - "Dehogy jó, az trombózist okoz!")

A döntésben szeretnék segíteni az alábbi videóval, melyben professzorok közérthető nyelven  beszélgetnek a betegségről, a poszt-covid tünetekről, és az oltásokról. Az oltásokról szóló rész 0:29:25-nél kezdődik.

A megtekintéshez FB kell, itt lehet megnézni

Angolul tudó olvasóknak ajánlom  ezt a BBC cikket

kevésbé tudóknak ezt a képetakik a vérrögképződéstől félnek, ezt a képet  nézzék meg.

Írtam én is egy kevésbé tudományos, mint inkább gyakorlati összefoglalót, amit itt lehet megnézni

 Praxisunk oltása - hogy állunk?

(04.09-i lista szerint)
- a 60 feletti regisztrált betegek  többnyire be vannak oltva , újonnan regisztrált 5 fő
- 18-59 év közöttiek: sokan regisztráltak újonnan, így továbbra is a '70-es "évjáratot" oltjuk. A lista jelenleg 360 embert tartalmaz.
-kismamák:  Aki 12. hetét betöltött várandós, illetve szoptatós (1 éven belül szült) és még nem kapott, de szeretne oltást, kérem, hogy emailben jelentkezzen!
-akinek a családjában, közvetlen közelében kemoterápia alatt álló beteg van , jelentkezzen emailben, hogy mielőbb beolthassuk!
-  Aki az orvosi szempontból számára adható vakcinát (érzelmi okból)  nem fogadja el, annak várnia kell, míg a kívánt oltóanyag elérhető, DE NEM KERÜL A SOR VÉGÉRE! 
-az oltásról szóló tájékozatók itt elérhetőek. A hozzájáruló nyilatkozatot célszerű otthon kinyomtatni és kitölteni, az oltásra elhozni. 
- a regisztráció sikerességét ellenőrizheti a vakcinareg.neak.gov.hu oldalon

- az oltópontra (Tüdőgyógyintézet) érkező betegek a megadott időközben érkezzenek, és ne előbb! A kitöltött nyilatkozatot ne felejtsék el magukkal vinni!

-kérem, hogy amennyiben valaki a megbeszélt időpontra nem tud elmenni, mielőbb értesítsen, hogy a kieső helyre új pácienst küldhessek!

-aki még nem regisztrált, de szeretne oltást kapni, regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu-n


 az EGYÉNI FELELŐSSÉG vállalása 


a járvány megállításában legalább olyan fontos, mint az oltás!!!

-nincs olyan, hogy "csak kicsit megfáztam", "összeszedtem valami nyavalyát, de már elmúlt"

-ha még nem vette volna észre valaki, járvány van !!!

- a járvány úgy terjed, hogy az egyik ember adja át a fertőzést a másiknak

-még akkor is, ha magát nem tartja betegnek, vagy netán nincs is tünete, csak találkozott valakivel, akiről kiderült, hogy covidos

-ebben az esetben, vagy légúti tünetek, megfázásos panasz esetén maradjon karanténban, és jelentkezzen telefonon a rendelésen!

-ma már nem az a jó dolgozó, aki betegen is bemegy a munkahelyére.

-ahhoz, hogy az életben még egyszer kikeveredjünk  ebből a helyzetből, mindenkinek a saját részét kell teljesíteni, ami adott esetben lehet, hogy csak annyit jelent, hogy nem megyünk el a szomszéd kisboltba vagy a postára sem a karantén alatt.

Oltani vagy nem oltani?  

-merthogy mi van az oltásban???  

- a többiben jobban tudjuk, hogy mi van? 
- valaha valaki tudta-e hogy az éppen beadott oltást ki gyártotta?
- ez egy ugyanolyan oltás, mint a többi...
- várandósságot tervezőnek és várandósnak egyelőre még nem szabad adni, mivel még kevés vele a tapasztalat, csak óvatosságból.

"Hogy mi van az oltásban? Az elfelejtett puszik és ölelések. Az iskolai kirándulások. A nagymamák és nagypapák az ünnepi asztalnál. Egy jó film a moziban, pattogatott kukoricával és nagy kólával. Egy telt házas színházi este. Egy párezres koncert. Egy éttermi vacsora barátokkal, ahol belekóstolunk egymás előételébe. Egy hétvégi kiruccanás valahova repülővel, előző héten kitalálva. A pizsamaparti, ahová mindenki saját készítésű nasit hoz. A sportversenyek. A kézfogás bemutatkozáskor. A nyugodt álmok és a nyitott határok. A padsorok között sétáló tanárok. A percenként induló repülők és a tömeg a pályaudvaron. A szabadság, hogy akkor maradok otthon, amikor szeretnék.." (Ilaria Donadio)

Fontos, hogy regisztrálni kell, vagy online, vagy levélben!

A covidos beteg otthoni ápolása


a Pécsi Tudományegyetem tanácsai  

melyben az Intenziv Osztály főorvosa beszél arról, mit tehet a hozzátartozóját ápoló azért, hogy elkerülhető legyen a kórházi kezelés, illetve mikor kell mégis kórházba szállítani a beteget, vagy mentőt hívni.


ÚTMUTATÓ: A KORONAVÍRUSOS BETEGEK OTTHONI ÁPOLÁSA (SEMMELWEIS EGYETEM)

Itt olvasható a Semmelweis Egyetem tájékoztató írása a témában

Mit tegyek, hogy ne legyek covid-os? És ha már panaszom van ?

Főleg: mit ne tegyek?

A legfontosabb, hogy "enyhe megfázás", "kis nátha" tüneteivel se menjen közösségbe vagy dolgozni!

A Covid-fertőzés tünetei egyénenként nagyon különbözőek, lehet szokatlan levertség, kis izomfájdalom, enyhe v. erősebb fejfájás, esetleg hasmenés is az első tünet. Ekkor, az első pár napban fertőz legjobban a vírus! Az egyéni felelősség ilyenkor nagy, Müller Cecília nem állhat ottmindenki háta mögött! A munkatársai is hálásak lesznek, ha nem fertőzi meg őket.

Ma már nem az a jó dolgozó, aki betegen is bemegy, hanem aki az első gyanús tünet észlelésekor otthon marad!

Töltse ki az  állapotfelmérő tesztet !

Sürgős esetben (de csak akkor), rendelési időn kívül hívja a mobil telefonomat: 0620 2113825

PCR mintavétel


Azok a "gyanús" betegek, akik telefonon jelentkeznek, és emiatt tesztelésük javasolt, amennyiben  jó állapotban vannak +  enyhék a tüneteik + saját gépkocsival rendelkeznek:

ÚJ! Először is jöjjenek be a rendelőbe egy gyorstesztre (na persze ne a rendelőbe, csak a parkolóba, és ne szálljanak ki a kocsiból)

ha a gyorsteszt pozitív, további vizsgálatra nincs szükség, de ha negativ, akkor 

az általam történt  vizsgálati megrendelés  után  időpontot  kaphatnak az alábbi helyszínekre: 

Érdi Mentőállomás (Érd, Sárd u. 20. 375-004)

XII. Kútvölgyi út 4- Kútvölgyi Kh. kék kapu

XIII. Dévai u. 15/a OMSZ mintavételi állomás

X. Albertirsai út Expo tér autós mintavételi pont

III. Pók utca autós mintavételi pont

XVIII. Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminál parkoló

XXI. Deák Ferenc tér - Piac mellett

!!!! A vizsgálat előtt 4 órával nem szabad enni, inni, fogat mosni, szájat öblíteni, rágózni és dohányozni !!!!!

AZ OTTHONI KARANTÉNRÓL

Az otthon maradás életet ment!

Nem azét, aki otthon marad (hiszen ő azért maradhat otthon, mert az állapota nem súlyos), hanem azokét, akiket így nem fertőz meg, és ezzel lassítható a betegség terjedése.

Az intézkedésnek csak akkor van járványügyi haszna, ha az otthoni elkülönítés szabályait az érintett (és családtagjai) komolyan veszik, és betartják.

Az egyéni felelősség vállalásán múlik a járvány terjedése!

Szabályairól bővebben itt...

Egy művész útmutatója - szórakoztatóbban - itt...

Tájékoztató az új koronavírusról


...mert már igaz az állítás, hogy tízmillió virológus országa lettünk. Az interneten böngészve elképesztő badarságokat- is- lehet olvasni, akárcsak más témában. Ezért most, a járványban kiemelten fontos, hogy "hiteles forrásból- hiteles információ"-hoz jussunk, és ezzel magunk is hozzá tudjunk járulni a tévhitek és álhírek csökkentéséhez. Az alábbi portálon naprakész hiteles információk érhetők el.

www.koronavirus.gov.hu


Koronavírus fertőzésből gyógyultak jelentkezése vérplazma adásra:

Telefon: 06 30 602 9250 | E-mail: verplazma@dpckorhaz.hu | Online: www.koronavirusplazma.hu 

Egészségügyi szolgáltatás igénybevétele

 ...most már TÉNYLEG csak érvényes jogviszonnyal lehet orvoshoz menni

2020. július 1-től lépett életbe az a törvény, mely szerint ha valaki egészségügyi járuléktartozása meghaladja a 6 hónapot, a TAJ kártyája érvénytelenné válik, és egészségügyi ellátást (sürgősségi ellátás kivételével) csak térítés ellenében vehet igénybe. Aki nem rendelkezik bejelentett munkahellyel, annak önállóan kell megfizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot, melynek összege 2020-ban havi 7710 forint. A befizetést az adóhatóság felé kell rendezni.

A sürgősségi ellátás jogviszonytól függetlenül mindenkinél megtörténik, de utólag ezt is ki kell fizetni annak, akinek nincs érvényes jogviszonya.

A kék vagy barna jelzéssel jelölt taj-számok tulajdonosai NEM KAPNAK ingyenes ellátást

Részletesebben itt...

EKG rendelőnkben és a Tüdőgyógyintézetben


- Rendelőnkben továbbra is elvégezzük az (általam) szakmai szempont alapján sürgősnek minősített vizsgálatot,  ezután is természetesen térítésmentesen.

- Továbbra  is van lehetőség arra. hogy  kényelmi szempontból 1500 Ft térítés ellenében, időpontfoglalás után rendelőnkben elkészítsük a nem sürgős EKG-t is.

- A Tüdőgyógyintézetben március 16-tól az EKG  szünetel

Vérvétel rendelőnkben és a Tüdőgyógyintézetben


- Hétfőn reggel 1/2 7-től 1/2 9-ig van a "Szaniban" a vérvétel, háziorvosi beutalóval szigorúan csak  hétfőn, érkezési sorban, sorszámot kell húzni, 13 háziorvosi beutalóval érkező beteget vállalnak egy nap.

- Szakorvosi beutalóval bármely nap lehet menni, szintén érkezési sorban, sorszám alapján.

-Háziorvosi beutalóval, amennyiben SÜRGŐS a vizsgálat, szintén bármely nap.

- Rendelőnkben a vérvétel a járvány miatt szünetel. Sajnálatos módon az utóbbi hetekben több olyan beteg is megjelent vérvételre, akinek légúti tünete volt, és utóbb Covid-fertőzése igazolódott.

 Koronavírus - gyakorlati tanácsok 1-es és 2-es típusú diabéteszeseknek

A koronavírus által okozott megbetegedés 65 évnél idősebbeknél, és a krónikus megbetegedésben szenvedő betegeknél súlyosabb lefolyású lehet.

Amennyiben Ön cukorbeteg, és gyanúja van arra, hogy a betegséget elkapta:

- hívjon fel a rendelőben, rendelési időben, hogy panaszai és tünetei alapján a szükséges teendőket megbeszélhessük

- olvassa el az itt található cikket, amiben hasznos teendőket talál különböző típusú cukorbetegek számára

 TELEMEDICINA- BŐRGYÓGYÁSZATI TÁVKONZULTÁCIÓ!!!

új, ingyenes, államilag finanszírozott szolgáltatás 

 Kell hozzá:

1. okostelefon

2. MedInnoScan app letöltése

3. bőrtünetekről készített fotók

4. panaszok leírása

5. személyes adatok, TAJ szám megadása

5. KÜLDÉS...

Sürgős esetben 1 munkanap alatt, egyéb esetekben 5 munkanapon belül a Bőrgyógyászati  Klinika orvosai a leletet elektronikusan küldik meg, sz.e. recept az EESZT rendszerben elérhető

Részletes információ itt...

Megjegyzés: nagggyon jó, és működik...(LB)

Szakorvosok által kért vizsgálatok

A hatályos jogszabályi rendelkezések (9/2012.(II.28.)NEFMI rendelet 6.par.1.-2.bek.) szerint a szakorvos az általa előírt vizsgálatokra a háziorvostól beutalót nem kérhet. A szakorvos a szükséges vizsgálatokat vagy a beteg lakhelye szerinti rendelőben, vagy a saját intézetében végeztetheti el (a beteget beutalóval ellátva). Sajnos ezt a szakorvosok néha nem tudják, ezért, ha a szakorvos vizsgálatot javasol, kérni kell tőle beutalót is!

 Szakrendelések a Tüdőgyógyintézetben


-Fül-Orr-Gégészet szünetel

-Szemészet szünetel

-Tüdőgondozó szakrendelés szünetel, sürgős esetben az Asztma Ambulancián kell jelentkezni

-EKG márc. 16-tól szünetel

  

Aktuális szakrendelések a "Szaniban" itt


Karinthy, aki a humorban nem ismert tréfát...

Betegek és bolondok című novelláskötetében már 1946-ban megírta, hogy 

miért nem megyek orvoshoz?

és hogy aztán mégis

miért megyek orvoshoz?

 Azóta ez semmit sem változott...😂🤣