Rendelési idő 

hétfő                   15-19  
kedd                    7-11                          
szerda                 7-11   !!!
csütörtök           15-19 !!!

péntek                 7-11    


(prevenciós rendelés:  K, Sze, Pé: 7-8 Csü: 18-19 )                                                                         

Rendelés szeptemberben

 

Megváltozott a helyettesítési rendünk, Denke dr-ral helyettesítjük egymást áprilistól.

 - szeptember 8-9 - én továbbképzésen vagyunk, sürgős esetben Denke dr helyettesít

- A telefonos konzultáció továbbra is lehetséges minden olyan esetben, ami csak megbeszélést, és nem személyes találkozást igényel. Egyszerre csak 1 emberrel tudok beszélni 1 telefonon, így ha nem vesszük fel, akkor  újra kell próbálkozni, rendelési időben 

- ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS  ÚJBÓL !!! A prevenciós rendelésre is lehet jelentkezni!

- Nátha, torokfájás, köhögés, láz esetén csak előzetes telefonos megbeszélés után lehet jönni !

Email-es megkeresésre nem tudok azonnal válaszolni, ezért táppénz kérést/panaszt kérem, hogy emailben ne írjon!

- Szerencsére elmúlt a járvány. Így a háziorvosi ellátás ismét nem online történik, hanem személyes megjelenéssel - ritka kivételektől eltekintve (=a háziorvos nem köteles a felhőbe küldeni 15 féle gyógyszer receptjét)

- Cukorbetegség, magasvérnyomás, szívbetegség miatti gondozás 3 ill. 6 havonta szükséges, megbeszélés szerint, személyes megjelenéssel. Amennyiben a beteg állapota indokolja (vagy kérésre), lakásán. 

Ezen alkalmakkor 

- az egészségi állapot ellenőrzése,  

-vitális paraméterek  (=tsúly, vérnyomás, pulzus) ellenőrzése

- szükséges/aktuális vizsgálatok megbeszélése,

-  ezekre beutaló adása, 

- gyógyszerek egyeztetése, 

- gyógyszerfelírás történik.


Indul a COPD szűrés


 "COPD MEGELŐZÉSÉNEK, FELISMERÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK FEJLESZTÉSE AZ ALAPELLÁTÁS ÉS A SZAKELLÁTÁS BEVONÁSÁVAL"  pilot program az Országos Korányi Pulmonalis Intézet és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet közreműködésével


A program célja a COPD korai felismerése. 

Az időben megkezdett kezeléssel, életmódi változtatással a betegség lefolyása jelentősen lassítható, további károsodások kialakulása megelőzhető.

Amennyiben Ön 

- 40 éves elmúlt

- legalább 10 éve dohányzik

várjuk rendelésünkön légzésfunkciós szűrővizsgálatra (előzetes megbeszélés után).

Szeptember hónapban a légzésfunkciós készülék 13-16-ig lesz nálunk, lehet jönni:

13-án kedden  11 órára

14-én szerdán  10.30 - 10.45 -  11 órára

15-én csütörtökön 18.30 - 18.45 - 19 órára

16-án pénteken 10.30 - 10.45 - 11 órára

SZEMÉLYRE SZABOTT, AUTOMATIZÁLT DIÉTA ÉS ÉLETMÓD-TÁMOGATÁS

 

Ez az ALSAD (Automated LifeStyle ADvice) - Automatikus Diéta- és Életmódtanácsadó Alkalmazás, mesterséges intelligencia (MI) támogatással az elhízás, az alultápláltság és a minőségi éhezés ellen.  A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Nem fogyókúra, hanem fenntartható, egészségtudatos étrend.

 Nincs szabadságon a Covid...


...aki még nem kapta meg, kérje az oltást  

-  A kijelölt oltópontokon van oltás, regisztráció és időpontfoglalás után

- Oltási napok rendelőnkben már nincsenek

- Közérthető előadás a FB-on, "A szakértők újra egy asztalnál":  itt...

Kinek javasolt a 4. oltás?

- Az NNK 2022.01.14-én frissített szakmai ajánlása szerint  elsősorban annak, aki 4 hónapnál régebben kapta meg a 3. oltást, és

-immunhiányos vagy autoimmun beteg

-immunszupressziv kezelést/kemoterápiát kap

-transzplantált

-tartósan szteroidot kap.

- Az oltóorvos döntése alapján megkaphatja a 4. oltást aki elmúlt 18 éves és 4 hónapnál régebben kapta meg a 3. oltását. Javaslom azoknak a 60 év felettieknek, akiknek az alapimmunizálása Sinopharm oltóanyaggal történt.

 

Szakrendelések a Tüdőgyógyintézetben

- A gyakran változó körülmények miatt érdemes a Tüdőgyógyintézet honlapján tájékozódni az aktuálisan elérhető szakrendelésekről

- A Tüdőgyógyintézetben EKG: Főépület, Kardiológiai szakrendelő, Hétfő 10-11, kedd és csütörtök 10-12. Időpont nem szükséges, érkezési sorban dolgoznak.

- Ultrahang időpontkérés (okt.20-tól): Hé,sze, csü 13-15-ig 30/1087281 telefonszámon. Ez a szám csak a megadott időközben hívható.

- Május 1-től a reuma szakrendelés szünetel. A XI.kerületben, vagy Érden fogadják a törökbálintiakat.

Szakrendelések a "Szaniban" :

www.torokbalintkorhaz.hu honlapon

Aktuális karanténszabályok

 

- Ami nem változott: a gyanús és az antigén gyorsteszttel VAGY PCR-rel igazolt beteg otthoni elkülönítése kötelező.  

- Karantén megszüntetése tünetes fertőzött esetében: ha a tünetek 3 napja megszűntek ÉS a tünetek kezdetétől min. 7 nap eltelt. Amennyiben a 4. napon már láztalan, az 5. napon antigén gyorstesztet VÉGEZTETHET, és ha az negatív, feloldható a karantén.

Tünetmentes fertőzött elkülönítését a mintavételt követő 7. napon lehet feloldani (teszt nélkül) illetve az 5. napon antigén gyorstesztet VÉGEZTETHET, és ha ez negativ, a karantén feloldható.

- Ha a fertőzött egészségügyi  dolgozó, a munkába visszatérés feltétele a tünetmentesség mellett egy negatív antigén gyorsteszt, legkorábban a tünetek megjelenését követő 7. napon. A 15. napon negatív eredmény nélkül is visszatérhet a munkahelyére.

- Kontakt személyek számára a karantén a fertőzöttel történt utolsó találkozástól számított 7 nap, ez esetben is az érintett az 5. napon antigén gyorstesztet VÉGEZTETHET, és ha ez negatív, a karantén feloldható. A 7. nap után nem kell gyorsteszt. Óvodás és iskolás gyermek karanténja 5 nap .

- A 2x oltott, ill. védettségi igazolvánnyal rendelkező kontakt felnőtt vagy 1x oltott gyerek elkülönítése nem kötelező, de javasolt a szociális érintkezések számának minimalizálása.

Szoros kontakt gyorsteszt/PCR vizsgálata kötelező: - ha az illető eü dolgozó. Minden más esetben a karantén letelte, azaz 7 nap után szabadul, illetve az 5. napon, ha a kérésére végeztetett antigén gyorsteszt negativ. 

- Ha a szoros kontaktnak tünete lesz, már fertőzöttként kell kezelni, a fertőzést gyorsteszttel/PCR-rel kell igazolni.

Az eljárásrend szerint kötelező tesztelés ingyenes, a beteg vagy a munkáltató által kért vizsgálat nálunk 5000 Ft (számla ellenében)

Antigén gyorsteszt rendelésünkön


 Minden náthás, torokfájós, köhögős v lázas megbetegedés Covid-gyanús, a tünetek alapján nem lehet elkülöníteni a közönséges megfázástól, csak teszteléssel. Amennyiben a teszt pozitiv, a szükséges kezelést azonnal meg lehet kezdeni.

Praxisunk légúti tünetes betegei előzetes telefonmegbeszélés után jöhetnek tesztelésre a parkolóba, gépkocsiból nem kiszállva. A vizsgáló védőfelszerelésben való beöltözése-kiöltözése időigényes, így rendelésenként csak 1x tudom megtenni. Emiatt a délelőtti rendeléseken 10 órakor, a délutániakon 18 órakor van a vizsgálat. Kérem, hogy pontosan érkezzen, előtte 2 órával már ne egyen-igyon!

Az  antigén gyorsteszt vizsgálat azok számára ingyenes, akiknek az eljárásrend szerint a vizsgálat kötelező. A karantén 5. napi feloldásához a beteg által kért, illetve a 7. nap után a beteg/munkáltató által kért tesztelés TÉRÍTÉSES ( 5000 Ft - számla ellenében)

Egészségügyi szolgáltatás igénybevétele

 ...most már TÉNYLEG csak érvényes jogviszonnyal lehet orvoshoz menni

Covid elleni védőoltást azok is kaphatnak, akiknek nincs érvényes jogviszonyuk, de van TAJ számuk, az oltást utólag sem kell kifizetni!

2020. július 1-től lépett életbe az a törvény, mely szerint ha valaki egészségügyi járuléktartozása meghaladja a 6 hónapot, a TAJ kártyája érvénytelenné válik, és egészségügyi ellátást (sürgősségi ellátás kivételével) csak térítés ellenében vehet igénybe. Aki nem rendelkezik bejelentett munkahellyel, annak önállóan kell megfizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot, melynek összege 2020-ban havi 7710 forint. A befizetést az adóhatóság felé kell rendezni.

A sürgősségi ellátás jogviszonytól függetlenül mindenkinél megtörténik, de utólag ezt is ki kell fizetni annak, akinek nincs érvényes jogviszonya.

A kék vagy barna jelzéssel jelölt TAJ-számok tulajdonosai NEM KAPNAK ingyenes ellátást

Részletesebben itt...

EKG, kardiológia, vérvétel rendelőnkben és a Tüdőgyógyintézetben


 A Tüdőgyógyintézetben EKG:  Főépület, Kardiológiai szakrendelő, Hétfő 10-11,  csütörtök 10-12-ig. Időpont nem szükséges, érkezési sorban dolgoznak.

- Kardiológia időpontkérés: kedden és szerdán 13-15 óra között, 23/511570, 136-os mellék

Vérvétel a Tüdőgyógyintézetben (1/2 7- 1/2 9)

- háziorvosi beutalóval  hétfőn van,  

- Ha SÜRGŐS a vizsgálat, akkor bármely nap.

- Szakorvosi beutalóval bármely nap.

Nálunk a rendelőben mozgáskorlátozottnak, időseknek térítésmentesen,  megbeszélés alapján veszünk vért. Aki kényelmi szempontból kéri nálunk a vérvételt, annak térítés ellenében, szintén előzetes megbeszélés alapján.

 

 

Szakorvosok által kért vizsgálatok

A hatályos jogszabályi rendelkezések (9/2012.(II.28.)NEFMI rendelet 6.par.1.-2.bek.) szerint a szakorvos az általa előírt vizsgálatokra a háziorvostól beutalót nem kérhet. A szakorvos a szükséges vizsgálatokat vagy a beteg lakhelye szerinti rendelőben, vagy a saját intézetében végeztetheti el (a beteget beutalóval ellátva). Sajnos ezt a szakorvosok néha nem tudják, ezért, ha a szakorvos vizsgálatot javasol, kérni kell tőle beutalót is!


Karinthy, aki a humorban nem ismert tréfát...

Betegek és bolondok című novelláskötetében már 1946-ban megírta, hogy 

miért nem megyek orvoshoz?

és hogy aztán mégis

miért megyek orvoshoz?

 Azóta ez semmit sem változott...😂