Életmód

MOTTÓ: fejben dől el!

Gyakran hallani vádként, hogy az orvosok mindenre csak tablettákat tudnak adni... annak aztán mennyi mellékhatása van... az egész csak a gyógyszergyárakat gazdagítja...a gyógyszerlobbi irányítja az orvostudományt... A  különféle csodatevő gyógymódokkal foglalkozók is gyakran hozzák fel ezt érvnek - persze  a saját termékeik mellett lobbizva.
A valóságban ugyanakkor az orvosszakmai módszertani útmutatók, irányelvek (amik alapján az orvos - legalábbis ideális esetben - dolgozik) többnyire a betegség megelőzésének lehetőségével kezdődnek. A betegségek (pl. a népbetegségnek számító diabétesz és magas vérnyomás)  kezelésének első lépéseként pedig életmódkezelést ajánlanak. Az életmódkezelés mellett , vagy ennek sikertelensége esetén következnek csak a gyógyszeres ajánlások.
Mit jelent az életmódkezelés? Szerintem ezt elméletben mindenki tudja: több mozgás, kevesebb és egészségesebb táplálkozás, nemdohányzás, mértékletes alkoholfogyasztás, egészséges alvás, aktív pihenés, stresszkezelés, stb. A gyakorlatban ez legtöbbször életmódváltást jelent, amit csak akkor tudunk megvalósítani, ha igazán átlátjuk a fontosságát. Akkor is csak teljes elszántsággal és kitartással.
Viszont az elért eredmény olyan büszkeséggel tölt el, hogy ez további erőt ad a folytatáshoz. Egy idő után pedig természetessé válik.  Ekkor már bekövetkezett az életmód váltás.
A megfelelő életmód fiatal felnőtteknél lehetővé teszi, hogy bizonyos betegségmegelőző állapotok ne forduljanak át gyógyszeres kezelést igénylő betegségekbe. Később, a már kialakult betegségekben pedig olyan, mint az autónál az önrész. Amit bele kell tenni. A többit állja csak a biztosító. Szerencsére - a gyógyszergyárak sok évtizedes munkájának köszönhetően - a különféle betegségek kezelésére egyre korszerűbb készítmények állnak rendelkezésünkre.