Covid szűrés

Lassan újraindul az életünk, de azért még mindenkiben benne van a fertőzéstől való félelem, a kollégáktól, barátoktól való távolság tartásának a szüksége.

A home-officeból vissza kell menni a munkahelyre, ahol többekkel vagyunk egy helyiségben naphosszat. Vajon a többiek nem fertőznek-e meg? Vagy éppen én őket?

Újraindul a gyerekek edzése, ahol szintén sokan tartózkodnak együtt  zárt térben.

Esetleg meg szeretnénk látogatni idős rokonainkat, és ehhez tudnunk kell, hogy éppen nem vagyunk-e fertőzőek. 

Vagy esetleg átestünk már a koronavírus fertőzésen?

Az utazással kapcsolatos szabályok országonként (és percenként) változnak,  egyes országok esetében a beutazás feltétele a negatív vírusteszt.

Praxisunkban lehetőség van mind a friss fertőzés kizárására, mind annak valószínűsítésére, hogy a fertőzés már lezajlott. Ezt az OEP nem finanszírozza, így a vizsgálatokra csak  térítés ellenében van mód

- Szerológiai gyorsteszt (8000 HUF): Vérből, az ellenanyagok (IgG és IgM) kimutatására. Leginkább az egészséges, aktuálisan nem betegnek ajánlott, aki kíváncsi rá, hogy a téli influenzaszerű betegsége nem Covid volt-e. Szóval a lezajlott fertőzést tudja kimutatni (ha a betegnek termelődött ellenanyaga).

-Antigén gyorsteszt (17000 HUF): nasopharyngealis (orr-garatváladék) mintavétellel, direkt a vírus antigént mutatja ki, tehát azt, hogy jelenleg áll-e fenn fertőzés (tehát az illető fertőz-e, esetleg tünetmentesen hordozza-e a vírust).                                    15 perc alatt van eredmény, olcsóbb a PCR-nél, megbízhatósága vetekszik a PCR-rel. A legtöbb magán eü. szolgáltató az ún. nagy kockázatú beavatkozások előtt ennek az eredményét elfogadja. 

FONTOS! Az antigén gyorsteszt vizsgálat előtt 4 órával már nem szabad enni, inni, dohányozni, fogat mosni, rágózni, szájat öblíteni.