Mi az a Felhő? Mi az EESzT? 

Mi az EESzT? Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér. Ő a FELHŐ. Lényege, hogy az egészségügyi ellátás lépései nyomon követhetőek a beteg és a beteget kezelő orvosok, gyógyszerészek számára

Mire jó? (mikor profitál a beteg az EESZT használatával)

  • Jó a mentők és az SBO orvosának, ha beviszik az eszméletlen beteget az utcáról, hogy meg tudja nézni, milyen betegségei voltak korábban, hol kezelték, milyen gyógyszereket szed, mire allergiás, stb.
  • jó a szakrendelésen dolgozó orvosnak, ha a betegnek gyógyszerszedést javasol, meg tudja nézni, hogy eddig milyen gyógyszert szedett a beteg (ha nem vitte magával a gyógyszerlistáját - persze ez jelentős időveszteség egy szakrendelésen is ahhoz képest, mintha vitte volna)
  • jó a gyógyszerésznek, hiszen látja, hogy a beteg korábban esetleg már kiváltott egy Cataflamot, akkor ne adjon neki még egy másik hasonló szert is, még akkor sem, ha receptje van
  • jó a háziorvosnak is, mivel látja, hogy az a beteg, akinek mindig magas a vérnyomása/koleszterinje/vércukra, mikor váltott ki utoljára gyógyszert
  • jó a betegnek is, mert ha éppen nincs nála a receptje, és mondjuk vidékre utazott, ott is ki tudja váltani a gyógyszerét (ha van nála E-személyi, vagy személyi+TAJ kártya)

Mire nem jó? (mikor nem profitál a beteg az EESZT használatával)

  • nem helyettesíti a rendszeres gyógyszerszedés mellett elengedhetetlenül szükséges ellenőrzést.
  • Az ellenőrzések alkalmával lehetőség van a panaszok megbeszélésére, ennek hiányában a vérnyomás/vércukor/testsúly ellenőrzésére, a gyakran szükséges terápiás módosításokra.
  • Az ellenőrzések hiányában nincs alkalom arra, hogy a beteg által elvégzett vizsgálatokat meg lehessen beszélni, a vizsgálatok eredményének ismeretében a szükséges teendőket, gyógyszeres változtatásokat meg lehessen tenni
  • a szintén gyakran szükséges beutalókat sem lehet (még) így elküldeni
  • nem jó arra sem, hogy a beteg az orvosi vizitekre a leleteit ne hozza el, hiszen az orvos azt meg tudja nézni a gépben... Persze, meg tudja, csak ez rengeteg idő ahhoz képest, mintha kézbe kapja a leleteket.

Ezért kérem, hogy a jövőben is próbáljuk tartani a "szokásos" háromhavi kontrollokat- csekély kivételektől eltekintve. Mindez az Ön érdeke, legalábbis hosszú távon biztosan!

Mi a digitális önrendelkezés (DÖR) ?

A digitális önrendelkezés lehetőségét az egészségügyi és hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény 2015. évi CCXXIV. törvényben módosított rendelkezései teszik lehetővé.

A digitális önrendelkezés keretében mindenkinek lehetősége nyílik, hogy a Lakossági Portálon keresztül, vagy bármely Kormányablak ügyintézőjénél nyomon kövesse, ki és mikor fért hozzá az EESZT-ben rögzítésre került adataihoz.

Beállíthatja, hogy értesítést kapjon a személyéhez kapcsolt új adatok bekerüléséről, és amennyiben indokoltnak érzi, korlátozásokat és engedélyezéseket határozhat meg a lekérdezőre vagy egyes adatokra vonatkozóan.

Amennyiben valaki nem tesz külön rendelkezést, akkor a jelenleg is élő korlátozások lesznek érvényben, tehát betegadatait csak a háziorvosa és a kezelőorvosa láthatja. Különösen érzékeny adatokat, mint pl. a nemi betegségekre, pszichiátriai vagy addiktológiai kezelésre vonatkozó adatok, csak az e szakterületen dolgozó kezelőorvos tekintheti meg.


2019.10.28.