Fiatal korban, ha valaki egészséges, nem kell gyakran orvoshoz járnia. Elég, ha éli az életét, sokat mozog, nem hízik el, és nem él káros szendvedéllyel. Fiataloknál is javasolt azonban 1-2 évente fizikális vizsgálat, labor , tüdőszűrés.

Fehérbőrű és/vagy sokat napozó, szoláriumba járó ifjaknak fontos a bőrön lévő elváltozások, anyajegyek rendszeres megfigyelése, szükség esetén bőronkológiai vizsgálata.

Nőknek a mell önvizsgálatát, fiatal férfiaknak a herék vizsgálatát kell rendszeresen elvégezniük. A nőgyógyászati szűrés 21 éves kortól ajánlott.

Az egyéb tennivalók szükségességét az esetleges családban előforduló, vagy többszörösen előforduló betegségek határozzák meg.

40 éves kor felett évente orvosi vizsgálat javasolt, melynek során a további teendőket , szükséges vizsgálatokat meg tudjuk beszélni.

A szűrővizsgálatok ingyenesen (OEP-finanszírozottan) elérhetők ma Magyarországon mindenki számára. Sajnos csak kevesen élnek a lehetőségekkel. Az én feladatom, hogy ezek fontosságáról meg tudjam győzni a beteget - ami nem mindig sikerül -  és minél kevesebbszer forduljon elő , hogy "... ha idejében elmentem volna a mammográfiára..."