Harmadik (emlékeztető v. booster) oltás

A harmadik oltás mindenkinek ajánlott, aki legalább 4 hónapja kapta meg a 2. oltást, de mindenképpen javasolt 6 hónap után. 

A vakcináció 

Nálunk a rendelőben 

  • Sinopharm vakcina, valamint 
  • Pfizer  
  • Moderna és
  • Janssen elérhető.

A Pfizer esetében 6, a Moderna esetében 10 páciens oltására elég egy ampulla, azt viszont az ampulla felbontása után pár órán belül kell felhasználni. Így akik ezeket az oltásokat kérik, csak a megadott időközben tudnak jönni  rendelőnkbe. Az oltópontokon nagyobb a betegforgalom, így ott rugalmasabbak az időpontok. A háziorvosi rendelőben történő oltások esetében azt is figyelembe kell venni, hogy a mostani oltási körben már van rendelés is, így csak korlátozott idő áll rendelkezésre.

Aki Sinopharm oltást kér harmadiknak, annak csak időpontot kell foglalnia a prevenciós rendelésünkre, és egyéb egyeztetés nélkül megkaphatja az oltást (mivel egyesével van csomagolva)

Aki Pfizert, Modernát vagy Janssent kér, emailben jelezze szándékát, és a válaszban megadott időpontban várjuk. Ha ekkor nem tud jönni, akkor oltóponton foglalhat újabb időpontot.

Kinek - mit? 

Az első kettőtől eltérő harmadik oltás az ún. heterológ sorozat erősebb védettséget biztosít.

Az első kettővel egyező ún. homológ sorozat elsősorban annak ajánlott, aki csak az adott vakcinát kaphatja valamilyen okból.

  • Akik eddig Sinopharmot kaptak, azoknak a Pfizer v. Moderna, és ha nincs ellenjavallata, valamelyik vektor-vakcina (Janssen v. AstraZeneca) javasolt. Akik utazás miatt szeretnének nyugati vakcinát is kapni, azoknak a Janssen ajánlott, mivel az egyadagos, és így egy oltás után már utazhatnak vele.
  • Akik Pfizert/Modernát kaptak, azoknak Sinopharm, vagy vektor-vakcina (Janssen v. AstraZeneca) ajánlott, de harmadiknak az eredeti vakcinát is kaphatják.
  • Akik korábban AstraZenecát v. Szputnyikot kaptak, azoknak vagy Pfizer/Moderna, vagy Sinopharm ajánlott. Janssen nem !

A harmadik oltás (is) az orvos ajánlása és a beteg kérése (preferenciája) során kialakított közös döntés, tehát konszenzus alapján történik. A különböző oltóanyagok jobb (sőt nagyon jó) elérhetősége miatt könnyebb a helyzet, mint tavasszal volt. Ugyanakkor nem kell azonnal, pánikszerűen egyszerre mindenkinek beadatnia, hiszen az első két oltással már nagyrészt védettséget szerzett mindenki, ez csak egy jövőre (és mutánsokra) felkészítő ismétlés.

Továbbra is érvényes alapelv, hogy a harmadik oltás felvétele előtt "Kérdezzemegkezelőorvosát...".

(2021.július 26-ra datált NNK Eljárásrend alapján)