MIÉRT FONTOS MINDEN ÉVBEN MEGKAPNI A VÉDŐOLTÁST?

Az influenza vírus három típusba sorolható: A, B és C.  A szezonális influenzajárványokat az A és B típusú vírusok okozzák minden évben. Az A típus az állatvilágban is előfordul (madár, sertés), de nem minden esetben betegíti meg azt a fajt, amelyik hordozza. Az influenza elleni védőoltás minden évben tartalmaz 2A és egy B törzset. Ezeket a WHO határozza meg, az előző szezon megbetegedési adatait elemezve. Így gyakorlatilag minden szezonban újra kell gondolni, mely törzsek okozhatnak megbetegedéseket. Vagyis, az előző szezon tapasztalatai tükröződnek az aktuális időszak oltóanyagának az összetételében.

MIÉRT BIZTONSÁGOS AZ OLTÁS?

A Magyarországon forgalomban lévő influenza ellenes oltóanyagok kizárólag inaktivált vírust vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák. Ezek nem okozhatnak betegséget, hanem csupán "felkészítik" az immunrendszert az influenza elleni védekezésre. Az oltás beadását esetlegesen kísérheti néhány kellemetlen tünet. Ezek a következőek lehetnek: láz, fejfájás, gyengeség, rossz közérzet, valamint a beadás helyén: bőrpír, duzzanat, fájdalom. Ezek a jelenségek átmeneti jellegűek, önmaguktól spontán javulnak néhány napon belül.

KIKNEK ÉS MIKOR JAVASOLT AZ OLTÁS FELVÉTELE?

A betegség kockázata sokkal nagyobb, mint a védőoltásé! Ezért a védőoltás javasolt mindenkinek, fél éves kor felett!

Kiemelt csoportok:

  • o A veszélyeztetett személyeknek (pl. idős kor, krónikus betegség). Különösen: súlyos elhízás, diabetesz, COPD, krónikus veseelégtelenség
  • o Akik munkájuk miatt zárt térben több emberrel dolgoznak együtt vagy sok emberrel kerülnek kapcsolatba munkájuk során.
  • o A fél évnél fiatalabb gyermekek családtagjai számára, mivel az ő védelmüket a környezetükben élők oltásával lehet csak megoldani.
  • o Leendő kismamák részére. A nemzetközi ajánlások már a családtervezés időszakában is javasolják az influenza elleni oltás felvételét, ha a gyermekvállalás várhatóan az influenza szezonra esik.
  • o Kismamáknak a 12. hét után adható -de nem a nálunk ingyenesen elérhető, hanem a patikában kapható ún. split-vakcina javasolt.
  • o Gazdaságossági szempontból mindenki számára, aki szeretné megelőzni, hogy egy esetleges megbetegedése kapcsán akár több ezer forintot költsön gyógyszerekre, és a táppénz miatt jövedelemkiesés sújtsa.

Az oltás nem adható be annak, akinél súlyos allergiás reakció alakul ki tojás fogyasztása kapcsán, vagy a korábbi oltást követően orvosi beavatkozásra volt szükség. Nem adható be akut lázas megbetegedés alatt sem.

Kérje minél korábban az oltást, hiszen a védelem kialakulása 2-3 hetet vesz igénybe, és nem tudhatjuk biztosan, mikor kezdődnek a tömeges megbetegedések.