A koronavirusról (COVID-2019) (Science-By Kai Kupferschmidt, Jon Cohen Mar. 2, 2020 , 4:50 PM)

A Science magazin közölte azt a nemzetközi kutatócsoport által publikált vizsgálatot, ami 2 hét ott-tartózkodáson és 90.000 kínai eset feldolgozásán alapszik.

Kína agresszív intézkedései lassítani tudták a koronavírust. Ez más országokban nem biztos, hogy sikerül!

A kínai kórházak pár hete még túltelítettek voltak a COVID-19 betegekkel, most már üres ágyak vannak. A klinikai vizsgálatok a különböző experimentális gyógyszerekkel nehézségbe ütköztek, a nem megfelelő számú bevonható beteg miatt.

Ezek az első megfigyelései a WHO által szervezett, a kínai kormány közreműködésével létrejött kutatócsoport (13 külföldi és 12 kínai kutató) február 28-án napvilágot látott jelentésének. Kína 5 városában tanulmányozták a COVID-19 epidémiát, és a különböző helyek válaszainak hatékonyságát. A találtak néhány tudóst megleptek.

"Azt gondoltam, nem lehetséges, hogy ezek a számok valósak legyenek'- mondta Tim Eckmanns. a Robert Koch Institute epidemiológusa, aki részt vett a misszióban.

De a jelentés egyértelmű. "Kína merész megközelítése az, ami ennek az új légúti kórokozónak a terjedését megakadályozta, és megváltoztatta a lefolyását egy rapidan növekvő és halálos járványnak" - állítják. "A COVID-19 csökkenése Kínában valós."

A kérdés most az, hogy a világ tanul- e Kína jelenlegi sikeréből- és vajon a masszív lezárások, valamint az elektronikus megfigyelések, amiket egy autoriter állam vezetett be, működnek-e máshol is.Az agresszív intézkedéseknek köszönhetően emberek százezrei menekültek meg a fertőzéstől- véli " Bruce Aylward, egy kanadai WHO epidemiológus, aki a nemzetközi csoportot vezette.

"A jelentés nehéz kérdéseket vet fel azon országok számára, akik épp most dolgozzák ki a válaszokat a COVID-19 járványra"- mondja Steven Riley, az Imperial College London epidemiológusa. ' A közös küldetés nagyon produktív volt, és egyedülálló betekintést engedett azokba az erőfeszítésekbe, amiket Kína tett, a vírus terjedésének megakadályozására"- adja hozzá Lawrence Gostin, aki a Georgetown University globális egészségjogi tudósa. De Gostin ugyanakkor int attól, hogy bárhol máshol is alkalmazzák a modellt.

Afelől sincs bizonytalanság, hogy mit fog a vírus csinálni Kínában, azután, hogy elkerülhetetlenül feloldják a legszigorúbb intézkedéseket, és ismét megkezdi a terjedést, a COVID-19 esetek száma megint nőni fog.

A jelentés abban a kritikus időszakban készült, amikor az epidemiológusok világjárványnak kezdték nevezni. Csak az elmúlt hetekben, az érintett országok száma 29-ről 61-re nőtt. Jó pár ország felfedezte, hogy a vírus terjedését közösségi intézkedésekkel lehet gátolni, de csak az érintett országba utazókat, és az igazoltan fertőzöttek kontaktjait vonták járványügyi intézkedés alá- és a megbetegedések száma exponenciálisan nő.

Az ellenkezője történt Kínában. Február 10-én, mikor a WHO közös küldetése elindult, Kína 2478 új esetet jelentett. Két héttel később, mikor a külföldi szakemberek hazafelé indultak, az új esetek száma 409-re csökkent. (Tegnap Kína már csak 206 esetet jelentett, a többi országban összesen ennek kilencszerese fordult elő.) A kínai járvány csúcsa január végén volt a riport szerint.

Ambíciózus, agilis és agresszív

A team Beijingben kezdett, azután két csoportra oszoltak, és elutaztak Shenzhenbe, Guangzhouba, Chengduba, és a legjobban ériintett Wuhanba. Meglátogattak kórházakat, laboratóriumokat, cégeket, olyan piacokat, ahol élő állatot árulnak, vasútállomásokat, és helyi kormányzati hivatalokat. "Bárhová mentünk, bárkivel beszéltünk, mindenhol érezhető volt a felelősség és a kollektiv akció érzése, és hogy háborút folytatnak a járvány ellen"- mondja Aylward.

A csoport átnézte a hatalmas adatbázist, amit a kínai tudósok gyűjtöttek össze. (90ezer igazolt eset, ami a globális esetszám 90%-a).

Eszerint 80% -a a fertőzötteknek enyhe/közepes tüneteket mutatott, 13.8%-nak súlyos tünetei voltak, és a betegek 6,1%-ának volt életveszélyes az állapota (légzési elégtelenség, szeptikus shock, többszervi elégtelenség). A halálos esetek aránya magasabb volt a 80 évnél idősebbek (21,9%), valamint a szívbeteg, diabeteses, hypertoniás betegek körében. Leggyakoribb tünetek a láz és száraz köhögés voltak. A betegeknek csak 4,8%-a produkált náthás (orrdugulás/orrfolyás) tüneteket. A gyerekek csak az esetek 2,4%-át alkották, szinte egyikük sem volt súlyos. Az enyhe/középsúlyos esetek gyógyulási ideje 2 hét volt.

Teljesen ismeretlen, hogy mennyi a tünetmentes/enyhe esetek száma. Ha nagyszámú fertőzés a radar alatt marad (nem észlelt), az komplikálja a fertőzöttek izolálását. Másrészről, ha a betegség sok fertőzöttben tünetmentes/enyhe lefolyású, a jelenleg becsült halálozási arány túl magas (a jelentés szerint a halálozási arány változó, 5,8% Wuhanban, ahol az egészségügyi rendszer túltelített volt, és 0,7% más régiókban)

A kérdés megválaszolására a Guangdong-i "lázklinikán" 320 ezer lázas beteget szűrtek COVID-2019-re, és csak 0,14%-uk lett pozitív. A vizsgálók azt remélték, sőt várták, hogy nagy számú enyhe és tünetmentes esetet találnak, de nem ez történt (bár Guangdong tartomány nem volt súlyosan érintett terület)

A Kínában életbe léptetett szigorú epidemiológiai intézkedéseknek köszönhetően sikerült a járványt "izolálni", ami a Wuhang körül élő legalább 50 millió (!) ember elkülönítését is jelentette. Wuhang és Hubei tartomány körülzárása január 23-án lépett életbe, és hatékonyan gátolta meg a fertőzés terjedését az ország többi részébe. Az ország más részeiben önkéntes megfigyelés és karantén volt, a lakosság köréből kijelölt vezetők irányításával.

A kínai hatóságok 2 kijelölt kórházat építettek 1 héten belül, és az egész ország mobilizálható egészségügyi személyzetét oda rendelték. A kormány addig példa nélküli intézkedéseket rendelt el a betegek kontaktjainak felkutatására. Egyedül Wuhanban 1800, öt vagy több főből álló team foglalkozott a kontaktok tízezreinek felkutatásával.

A "szociális távolságtartást" is magas szintre emelték, az ilyenkor szokásosan életbe léptetett intézkedéseken (tömegrendezvények betiltása, iskolák bezárása, kórházi látogatási tialalom bevezetése, stb) kívül két mobil telefonos applikáció (AliPay és WeChat- széles körben használt készpénz-helyettesítő appok) használatának ellenőrzését írta elő a kormány, ez segítette a hatóságokat az ellenőrzésben, ill. az útvonalak feltérképezésében. A mobil telefonokon lévő színkódok (zöld-sárga-piros), amik jelezték egy személy egészségi statusát, segítették a hatóságok munkáját a pályaudvarokon és egyéb ellenőrző pontokon

Ily módon a fertőzöttek csak a saját háztartásuk tagjait fertőzték tovább, s hamar véget vetettek a járványnak.

A kollektív fellépés iránti mély elkötelezettség - ez volt a kínai siker titka.

Kína egyedülálló, mert a politikai rendszere olyan, ami lehetővé teszi a nyilvános megfigyelést és a szigorú intézkedéseket egyaránt, de ez más országok számára nem megfelelő modell. Más ország nem tudta volna ezt véghezvinni. A nyugat- európai demokráciák jogi berendezkedése nem tesz lehetővé ennyire széles körű megfigyeléseket.

De még Kína masszív erőfeszítései is csak átmenetileg lassították a járványt, nem kérdés, hogy meggátolták a kitörését- mondja Mike Osterholm, a Center for Infectious Disease Research and Policy at the University of Minnesota, Twin Cities vezetője. "Elnyomtak egy erdőtüzet, de nem oltották el egészen. Vissza fog jönni. De ez egy új leckét adott a világnak. Majd meglátjuk, hogy sikerül Kínának kezelnie a COVID-19 feltámadását"- mondja Riley.

Aylward hangsúlyozza, hogy Kína eddigi sikere a többi országnak azt üzeni, hogy le lehet győzni a járványt. "Naponta hallunk új érintett területekről, és az embereknek olyan érzésük van, hogy nem tehetnek semmit ellene, vitatkoznak róla, hogy világjárvány vagy nem", mondja Aylward, "pedig valódi praktikus intézkedések és cselekvések léteznek, amit meg tudunk tenni, és amire fókuszálnunk kell."