Kell-e oltani azt, aki már volt covidos?

Kell-e oltás és ha igen, mikor annak, aki már legyűrte egyszer a vírust? Mennyire tartós a koronavírus-fertőzésen való átesés jelentette védelem? A statisztikai adatok a Covid-19 elleni vakcina felvétele mellett szólnak.

Az új típusú koronavírus okozta Covid-19-ről még mindig viszonylag keveset tudunk. Eddig nem tudtuk pontosan, hogy ha valaki átesett a Covid-19-en, akkor az mennyi időn keresztül, és mekkora mértékű védelmet jelent számára egy újbóli megfertőződéssel és megbetegedéssel szemben.

Ezen a helyzeten javít egy nemrégiben, a neves nemzetközi szakfolyóirat, a Lancet hasábjain megjelent szakcikk. Dániában 2020-ban a Covid-19 első és második hulláma alatt a teljes lakosság több mint kétharmadát tesztelték valamelyik időpontban. Ez azt jelenti, hogy összesen több mint 4 millió Covid-19-tesztelés történt a dániai első (2020. június 1-ig) és második hullám (2020. szept. 1. és 2020. dec. 31. között) idején.

A Covid-19 fertőzésen való átesés úgy véd, mint egy 80%-os hatékonyságú védőoltás

A teszteredményekből kiderül, hogy aki egyszer már átesett a Covid-19-en, az körülbelül 80%-os védettséget élvez az újrafertőződéssel szemben. Vagyis, a Covid-19-en való átesés egy 80%-os hatékonyságú védőoltásként fogható fel. A dániai eredmények alapján úgy tűnik, hogy ez a hatékonyságú védelem férfiaknál és nőknél egyaránt érvényes, de csak 64 éves korig. Idősebb korban, 65 év fölött a betegség átvészelése csupán 47%-os védelmet jelent az újabb megbetegedéssel szemben, ami meglehetősen alacsony hatékonyságnak bizonyul. A magyarázat az immunrendszer életkorral járó, természetes folyamatként felfogható öregedésében, az úgynevezett immunoszeneszcenciában található meg. Az időskori immunrendszer működése és emlékezőtehetsége renyhébb, mint a fiatalé.

Kérdéses, hogy kitart-e 5-6 hónapig a védelem

Azt, hogy meddig tart a 80% vagy 47 %-os védelem, szintén kérdéses. Korábbi brit vizsgálatok alapján 5-6 hónapban valószínűsíthető a természetes védelem időtartama. Bonyolítja a helyzetet a koronavírus-mutánsok megjelenése, amikkel szemben megeshet, hogy teljesen védtelenül áll velük szemben az emberi immunrendszer, hiába esett át már korábban egyszer új típusú koronavírus-fertőzésen.

Mégis kell a védőoltás!

A dániai vizsgálati eredmények a szakembereknek azt a tanácsát erősítik meg, miszerint a fertőzésen átesett személyeknél is lényeges a védőoltások felvétele. Ez a tanács fokozottan vonatkozik a 65 év felettiekre, hiszen úgy tűnik, hogy esetükben a Covid-19 átvészelése vajmi kevés, csupán 47%-os természetes védelmet jelent az újbóli Covid-19 megbetegedéssel szemben.

Mit is jelent ez a 47%?

Másként kérdezve: hányszor jobb a vakcina jelentette védelem, mint a betegségen való átesés jelentette védelem? Ha 100 %-osan biztosra vesszük azt, hogy egy 65 év fölötti személy Covid-19-es lesz, akkor ez a 100 % csökken le 53 %-ra, ha ez a valaki már egyszer (az elmúlt 5-6 hónap során) átesett a fertőzésen. Vagyis ő "csak" 53 %-os eséllyel lesz újra Covid-19-es. Fontos azonban tudni, hogy a Covid-19 esélye akár 5-20 %-ra csökkenthető a Covid-19 elleni védőoltás felvételével. Egyértelmű. hogy az 53 %, illetve az 5-20 % között igen jelentős a különbség!

Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész

(2021.05.26. www.egeszsegkalauz.hu)