Gyakorlati oltási útmutató

prof Merkely: "A legjobb oltás az, ami itt van a bal vállamban"

szőkenő: "Miért, a jobb vállban kevésbé hat?" 

 -Pfizer: vadonatúj technológia,  agyon van hájpolva a FB-on. Aki nem ismer semmiféle oltást, az  emiatt általában ezt kéri. Kevés és enyhe az oltási reakció, ha van egyáltalán. Emiatt a súlyos krónikus betegeknek, időseknek előnyös, akiket egy 1-2 napos láz is megvisel. Gyakorlatilag mindenkinak adható, kemoterápia alatt állóknak, autoimmun betegeknek, kismamáknak is. Várandósok a 12. héttől kaphatják, a szakmai ajánlás szerint nem rutinszerűen, csak a nagy kockázatú társbetegséggel/foglalkozással rendelkezőknek ajánlott.                                                    De: mivel új technologia, nincs semmi arra vonatkozó tapasztalat, hogy az ilyen típusú oltásnak 10 év múlva nincs-e valami olyan hatása, amire nem gondolunk, vagy most nem tudunk. A fejlesztő szerint nincs. 35 nap után van a 2. részoltás.

-Moderna:  kb. ua mint a Pfizer, csak másik cég gyártja és kevesebb  van 😊

-Astra Zeneca: egész Angliát ezzel oltották, és ott már minden működik... A - bár nagyon kis számban előforduló - trombózisos szövődmény lehetősége miatt,  nem javaslom annak, aki hormonális fogamzásgátlót szed és/vagy dohányzik, és/vagy elhízott (BMI 30 feletti), és/vagy a családjában ismétlődő trombózis, tüdőembolia fordult elő. Persze ismert Leiden-mutációban sem javasolt (akinek van, tudja mi az, akinek nincs, és érdekli, utána tud nézni) Az oltási reakció 1 nap alatt lezajlik (ha van). Az ismétlő oltás hivatalosan 12 hét, most változott, miszerint ha valakinek fontos, hogy előbb kapja, 4 hét után lehet kérni.

-Szputnyik: szinte bizonyos, hogy az EU-ban el fogják fogadni, mivel már pár EU-s országban használják is, ahol még nem, ott pedig berendelték, csak az EU-s engedélyezése késik (nem hiszem, hogy az oltóanyag minősége miatt, valszeg más cégek enyhe befolyása lehet a háttérben). Ún. vektor-vakcina, vagyis egy ártalmatlan, szaporodásra képtelen hordozóvírus juttatja be a szervezetbe a Covid-19 egyik tipikus génszakaszát. Ez alapján az információ alapján képződnek az emberi szervezetben tüskefehérjék, amik működésre/védekezésre sarkallják az immunrendszert. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget. A két részoltás itt különböző, 3 hétre van a második. Oltási reakció változó, egyén függő (mint a többinél is). Nem adható krónikus szívbetegnek, májbetegnek, veseelégtelennek, polycystás ovarium sy (POS)-ban szenvedőnek. Kezelt pajzsmirigy-alulműködésben (Hashimoto) adható!

-Sinopharm: a "kínai"  oltás, az EU-ban nem tudom, hogy el fogják-e fogadni, bár nem hiszem, hogy kitiltanának több százmillió kínait, meg az Arab Emirátusok összes utazóját - akik mind ezt kapták. 18-59 éves kor felett vizsgálták főleg, a hatékonysága jó, az utóbbi időben hallhatóak olyan médiahírek, miszerint idősebbekben kellhet egy 3. részoltás is a nem megfelelő immunválasz miatt - ezzel kapcsolatban tudományos közlemény nincs. Oltási reakció csak minimális, gyakorlatilag bárkinek adható, aki egy sima influenza oltást kaphat. A hagyományos technológiával készült vakcina, amit kb száz éve alkalmaznak (na jó, annyi azért nem). A két részoltást 28 nap különbséggel kell adni.

-Johnson&Johnson- Janssen: a várva várt egyadagos vakcina,  tehát egyetlen oltás teljes védettséget ad.  Vektor alapú oltóanyag, hasonlóan az AstraZeneca vagy a Szputnyik V vakcinához. Az amerikai és európai gyógyszerügynökség is engedélyezte, tehát a sokat utazók számára előnyös. Az Astrához hasonlóan nem ajánlott a fogamzásgátlót szedő nőknek, illetve akiknek a családjában örökletes trombózis-hajlam ismert.

-Megjegyzés: a jelenlegi védettségi igazolványunk csak az oltás dátumát tartalmazza, a vakcina gyártóját/típusát nem. Bár kétnyelvű, de mégsem lehet tudni, hogy utazáshoz ez hova lesz jó, és hova kell esetleg más, oltást igazoló dokumentum. Magyarországon a nyári eseményekhez tuti jó lesz, és már az 1. részoltás után kiküldik.

-Megjegyzés 2.0: antitest szintet nem nagyon érdemes  nézetni, egyrészt, mert nem csak az ilyen módon mérhető, ún. humorális immunitás játszik szerepet a védekezésben, hanem az ún sejtes immunitás is, amit pedig nem tudunk rutinszerűen mérni. Másrészről bár a laborban megadnak normál értéket, mégis az, hogy ki milyen értéknél válik fogékonnyá a fertőzésre, nem ismert. Harmadrészt kapunk egy értéket, de a változás dinamikáját nem ismerjük, így nem tudjuk megmondani, hogy éppen felfelé, vagy lefelé tart - csak egy pillanatnyi állapotot látunk.                Ez nemcsak az oltások, de a Covid utáni antitest-mérésre is igaz. A jelenleg hatályos eljárásrend szerint 3 hónappal a Covid után kell oltani, de az újabb szakmai ajánlás szerint már a gyógyulás után 2 héttel - 1 hónappal  érdemes beadatni az oltást.

-Megjegyzés 3.0.: az oltásra "behívás" viszonylag hirtelen történik, függően attól. hogy az ígért vakcina valóban megérkezik-e az oltópontra, emiatt nem lehet több nappal előre készülni rá. Ráadásul a fagyasztásból kiengedett vakcina tárolási ideje is szigorúan meghatározott. Kivétel ez alól a Sinopharm vakcina, ami nálunk, a rendelőben kerül oltásra, és így rendelési időnkben, előre tervezhetően lehet jönni az oltásra.

Az első (előzetes) szerbiai való világbeli eredmények - nem tudományos szaklapban - megjelentek a különböző oltóanyagokról, az adatokat dr. Dobson Szabolcs gyógyszerész táblázatba rendezte.

Az oltással kapcsolatban (is) minden ajánlás és ismeret szinte hétről hétre változik - 2021.05.19.