2015. április óta a jogosítvány hosszabbítás feltétele az alvási apnoe szűrése, ami első körben a háziorvos feladata.

Az alvási apnoe (vagy OSAS) olyan állapot, amiben bizonyos alkati- anatómiai okból az éjszakai alvás során a vér oxigén-ellátottsága kritikus szint alá csökken, esetleg egy éjszaka folyamán több tíz alkalommal is. Jellemzően az éjszaka horkoló, tömzsi nyakú, túlsúlyos, elsősorban férfiak betegsége.

Mai ismereteink szerint ez az állapot kezeletlenül a nappali aluszékonyságon, fáradtságon túlmenően több súlyos szív-érrendszeri betegség kialakulásáért lehet felelős, azon túl, hogy a gépkocsivezetés közben fellépő elalvásos balesetek száma is jelentősen nő a kezeletlen alvási apnoe esetében. Kezelés mellett a beteg teljes életet élhet, autót is vezethet.

Szűrővizsgálatként a páciensnek egy kérdőívet kell kitöltenie, amiben bizonyos pontszám felett további vizsgálatra lehet szükség. A további vizsgálatra azonban nagyon sok a várakozási idő (adott esetben hónapok), ezért a betegek szűrését a jogosítvány lejárati idejétől függetlenül már végezzük.

Abban az esetben, amikor további vizsgálatra van szükség, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet Alváslaborba tudunk beutalót adni. Ennek leterheltsége miatt, mikor  a hosszas várakozási idő miatt időközben lejárna a jogsi, térítés ellenében magán centrumba is lehet menni, ide nem kell beutaló.