Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A vércukorterhelés vizsgálat (más néven OGTT - orális glükóz tolerancia teszt) az inzulinrezisztencia, csökkent glükóztolerancia, cukorbetegség szűrésére szolgáló vizsgálat. A vizsgálat vérvétellel történik, mely során nem csak éhomi vércukorszintet mérnek, hanem 75 gramm glükózoldat elfogyasztása után  120 perccel ismétlik a vizsgálatot.

Vizsgálat előtti teendők

1. A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes (minimum 10-12 órán keresztüli) koplalást követően.

2. A vizsgálat napján kávé, tea, gyümölcslé, tej sem fogyasztható, azonban ébredés után legalább 1 pohár szénsavmentes (ásvány)vizet fogyasszon el.

3. Állandón gyógyszerelés (pl. szénhidrát-háztartást befolyásoló készítmények) alatt álló személyek a vizsgálat előtt egyeztessenek szakorvossal a gyógyszerszedést illetően!

4. A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend fogyasztása szükséges.

5. A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie.

6. A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, menstruáció stb.) fennállását figyelembe kell venni - egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is.

A vizsgálat menete

1. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között kell lebonyolítani.

2. A teszt kivitelezése kb. 2 órát vesz igénybe, mely alatt nem szabad enni, cukrosat inni, dohányozni, és a fizikai aktivitás is kerülni kell. A terhelés során buborékmentes víz fogyasztása javasolt.

3. A vizsgálatot megelőzi egy éhgyomri vércukor ellenőrzés, melyhez ujjbegyes mintavétel szükséges. Ha a mért eredmény 7,0 mmol/l felett van, a terhelés nem végezhető el.

4. Amennyiben az ujjbegyes meghatározás eredménye megfelelő, 0 perces vénás vérvétel következik.

5. Ezt követően 250-300 ml vízben feloldva, 75 g glukózt kell a páciensnek elfogyasztania 5 percen belül. Gyermekek számára 1,75 gramm/testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott, melyet szakorvos határoz meg.

6. A vizsgálat során a vércukor több ponton kerülhet meghatározásra: a 0 perces értéken kívül a 120 perces érték kötelező, a szénhidrát-anyagcsere kategorizálásához elégséges ez a két érték. Egyéb klinikai és experimentális célok azonban a 15., 30., 60., 90. percben történő kontroll vérvételt is szükségessé tehetik.