Sajnos, a vastagbél daganatos megbetegedéseinek száma igen magas Magyarországon.

Korai stádiumban kiszűrve, a betegség jó eséllyel gyógyítható. Mire tünetet vagy panaszt okoz, gyakran már olyan elváltozás alakul ki, aminek a gyógyulási esélye messze elmarad a korai stádiumú elváltozások eredményeihez képest. Ezért fontos az 5. évtized után a betegség szűrővizsgálata. Azok számára, akiknek családjában előfordult vastagbél daganat, 40 éves kor felett ajánlott a szűrés.

Jelenleg szervezett szűrővizsgálat még nincs. A rendelésünkön jelentkező betegeknél a panaszokra történő célzott rákérdezés, fizikális vizsgálat, és az elvégzett labor vizsgálat alapján küldjük az illetőt további vizsgálatra. 

2019-től az alapellátás kötelezően ellátandó feladata lesz a szervezett vastagbélszűrés lebonyolítása. Praxisunk már jelentkezett az OEP segítségével végrehajtandó programra, melynek értelmében az 50-70 éves, praxisunkban nyilvántartott betegek az OEP-től majd tájékoztató levelet kapnak, melyben felkérik őket, hogy jelentkezzenek rendelésünkön. 

A szűrővizsgálat első lépésben a széklet laboratóriumi vizsgálatából áll, ennek pozitivitása esetén kerül sor további (gasztroenterológiai) vizsgálatra.