Védőoltások családtervezéskor, illetve a várandósság alatt

A fiatal felnőttek többsége a kötelező védőoltásokon kívül nem részesült más, az oltásokkal szintén megelőzhető betegségek elleni védelemben.

A családtervezés időszakában, még a gyermekvállalás előtt érdemes a leendő kismamát beoltani pl. Varicella elleni oltóanyaggal (amennyiben nem esett át a bárányhimlőn korábban), vagy a Di-Per-Te oltás emlékeztető, ún. booster oltásával. Ez már régi ajánlás.

A várandósság alatt beadott oltásoktól való félelmek nagyrészt olyan feltételezéseken alapulnak, amelyeket nem támasztanak alá konkrét bizonyítékok.

"Az inaktivált vírust tartalmazó és a bakteriális oltóanyagok esetén nincsenek olyan adatok, amelyek igazolnák az oltásokkal kapcsolatos veszélyek meglétét, így ezek a megfelelő mérlegelést követően kockázat nélkül alkalmazhatóak a terhesség első harmadát követően. Az inaktivált vírust tartalmazó vakcinákra is igaz egyébként, hogy az oltóanyagok beadásakor mérlegelni kell a vakcináció nyújtotta előnyöket és az esetleges kockázatokat, hiszen a nem kellően indokolt esetekben felesleges lehet az oltások terhesség alatti beadása."

A fentiek a már korábban is meglévő szakmai ajánlást tükrözik, mivel már a pandémia előtt is felmerült különböző védőoltások szükségessége a várandósság tervezésekor, illetve alatta.

Covid-19 elleni védőoltás várandósság alatt

A Covid-19 oltásokról szóló szakmai ajánlás (2021.03.24.) szerint a jelenleg rendelkezésre álló adatok nem vetnek fel aggályokat a biztonsággal kapcsolatban és nem utalnak arra, hogy a vakcina káros hatással lenne a terhességre, azonban nincs elegendő evidencia a Covid-19 vakcinák rutinszerű használatának ajánlását illetően. A szakértők úgy vélik, hogy a vakcina beadása valószínűleg nem jelent külön kockázatot a várandósok számára.

A Covid-19 fertőzés súlyos lefolyásának kockázata nagyobb a várandósoknál, szemben a nem terhesekkel. Hasonlóan a várandóssággal kapcsolatos szövődmények (pl. koraszülés) gyakorisága is megnő a fertőzés esetén. Jelen szakmai állásfoglalás szerint mindenkor egyéni mérlegelés szükséges a várandósok oltásához. Figyelembe kell venni a kismama esetleges egyéb betegségeit, ill. foglalkozását is. Mindezek alapján az igen nagy rizikójú várandósok számára ajánlott a várandósság alatti védőoltás.

Covid-19 elleni védőoltás a családtervezés időszakában

A Covid-19 elleni védőoltások egyike sem tartalmaz élő, gyengített kórokozót. Az ilyen védőoltások esetében ugyanis a fogamzás előtt legalább 4 héttel kell beadni a vakcinát.

A mostani oltások közül a Pfizer és a Moderna vakcina, az ún. mRNS vakcinák esetében a páciens egy "kofferba" (lipidburokba) csomagolt nukleinsav-láncot kap, ami a szervezetbe bejutva, a nukleinsav által küldött "üzenet" alapján a szervezetünk saját sejtjeivel, saját anyagunkból "legyártja" a vírusnak azt a fehérjéjét, amit az immunrendszerünk felismer, és ellene ellenanyagot termel. A beküldött, "üzenetet" tartalmazó molekula pár hét alatt lebomlik (a koffer még korábban), és már nincs is a szervezetünkben, az ellenanyag gyártásához ennyi idő elég volt.

Az immunrendszer nagyon-nagyon-nagyon bonyolult, tehát itt nincs vége a történetnek. A képződött ellenanyag "semlegesíti" (K.O.) az idegenként észlelt vírus fehérjét. Mikor ez megtörtént, észreveszi, hogy ő itt most felesleges, nem termelődik tovább, hanem "megmondja" a memória sejteknek, hogy jegyezzék meg jól ezt a gonosz fehérjét, amivel éppen most küzdött meg, és ha legközelebb látják, akkor szóljanak, ő azonnal jön és megint lebirkózza. Így amikor az igazi vírus támad, és bejut a fehérjéje a szervezetbe, akkor a memória sejtek megismerik, és a már korábban elkészített ellenanyagot aktiválják, így az rögtön elkapja a vírust ... és nem leszel Covidos 😊

Az ún. vektor-vakcinák (Szputnyik, Astra Zeneca és Janssen) esetében egy másik, ártalmatlan vírust használnak (ez a "koffer") a koronavírus által hordozott "utasítások" átadására, melyek segítségével a szervezet saját sejtjei elő tudják állítani a vírusra jellemző fehérjét, és így váltják ki az ellenanyag termelését - ld. fent, innentől a folyamat ugyanaz.

A hagyományos, inaktivált (azaz megölt) vírust tartalmazó oltóanyag (Sinopharm) esetében koffer nincs, üzenet nincs, direktben a "döglött" vírus fehérjéi jutnak a szervezetbe, ezek váltják ki az immunválaszt (azaz a fenti, igencsak sémásan leírt folyamatot). Ez a legrégebbi technológia, a közelmúltig a védőoltások ezen elv alapján működtek.

A Covid-19 elleni egyik vakcina sem tartalmaz élő, gyengített kórokozót, így a tervezett várandósság előtt még a 4 hetet sem kell feltétlenül kivárni.

Családalapítás előtt álló fiatal felnőtteknek bármelyik adható tehát, és mint minden védőoltást, célszerűbb - a teljes biztonság kedvéért - a tervezett gyermekvállalás ELŐTT beadatni, és ezáltal gondoskodni a későbbi, esetleges Covid-19 fertőzés elleni megfelelő védelemről.

Források:

https://www.eduvital.net/files/2014/KulcsarA%20ETK-Eduvital.pdf

https://gendiagnosztika.hu/vedooltasok-terhesseg-elott-es-alatt/

https://www.vacsatc.hu/

Dr. Király Klára: Immunizációs javaslatok a terhesség tervezésétől

Ajánlás a Covid-19 oltásokról terhességet tervező, várandós vagy szoptató nők számára (Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozata - 2021.március 24.)

2021.06.09. (dr. Lamboy Beáta)